Vezetőképes műgyanta bevonat

Az elektromos töltés mindenhol előfordul a környezetünkben. Megfigyelhető akár falon, szőnyegen és még emberi testen is. A vezetőképes padlóbevonatok általában hat rétegből épülnek fel. Ezek pedig védőbevonat, fedőbevonat, vezetőréteg, póruszárás, alapozás, és maga az aljzat.

 • Az aljzat maga a beton, mely tartós és erős anyag. Az alapvető fontosság, hogy ez a felület sima és egyenletes legyen, így bármilyen burkolattal láthatjuk el. Sokkal esztétikusabb és strapabíróbb lesz a műgyanta.
 • Alapozás azért is fontos, hogy megfelelő tapadást biztosítson az aljzat és a bevonat között. Az epoxi padló kialakításához az oldószermentes alapozás tökéletes.
 • A fedőréteg egyenletes vastagságú és kiegyenlítő póruszáró réteg alakuljon ki, ehhez egy kvarchomok és alapozó gyanta segítésével érhetjük el.
 • Vezetőréteg képessége sajnos az idő múlásával folyamatosan gyengül, ezrét szükséges egy vezetőréteg felhordása. Ez biztosítja, hogy a bevonat elvezesse a kisülést.
 • Fedőbevonat lehet epoxi, páraáteresztő vékony és vastag rétegek, csúszásgátló bevonatok.
 • Védőbevonat az utolsó fázis. Ezek a hézagmentes és kopásálló burkolatok, melyek több színben kivitelezhető.

Bármilyen területre is szeretnénk a műgyanta bevonatot, érdemes minden esetben szakemberekre bízni. A kórházak esetében különösen nagy figyelmet élvez a vezetőképes műgyanta bevonat. Az ilyen helyeken egy elektrosztatikus kisülés nagyon sokba kerülhet, vagy akár egészségre káros hatást is kifejthet. Ide tartoznak a műtők, valamint a robbanás veszélyes anyagokat tároló helyiségek, elektromos alkatrészeket gyártó csarnokok is. Az elektrosztatikus kisülés okozta szikraképződés por és oldószertartalmú légkör akár robbanást is okozhat.

Elengedhetetlen, hogy a készülékek, tárgyak feszültsége, képes legyen a levezetésre. Erre a célra asztalok, székek, ruházat, cipők, padlóbevonatok vezetőképes változatban léteznek.  A padlónak különösen nagy szerepe van mivel a töltés ezen keresztül kerül levezetésre.

Mivel a beton vezetőképessége az idők folyamán meggyengül, és a műgyanta alapozó réteg és szigetel, vezetőréteg felhordása fontos. Ez gondoskodik a töltések ellenállással vezesse el. A vezetőréteg egy fekete, öntapadó rézszalag mely egy vékony réteg az alapozás alatt. A rézszalagra felhordott fekete vezetőlakk vezetőképessége lényegesen magasabb, mint a fedőbevonaté. A fedőbevonat vezetőképes tulajdonságát a szénszálak bekeverésének köszönheti.

Miért van szükség vezetőképes műgyanta bevonatra, tiszta helyiségekre?

A baktériumok megtelepednek felületeken és szennyezett falakon, a bútorokon, műszaki berendezéseken veszélyeztetve működőképességüket. A felület elektrosztatikus feltöltődése nagy vonzerőt gyakorol a nem kívánatos porszemekre. Ezek az ártalmatlannak tűnő porszemek gazdaságtalanná tehetik a működést. Fennáll a fertőzés veszélye, ami mind a gyógyszeriparban, mind az élelmiszeriparban komoly veszélyt jelent.

Hol van a leginkább szükség vezetőképes műgyanta bevonatra?
 • számítógép alkatrészek gyártása során
 • gyógyszeripari készítmények gyártása
 • finommechanikai alkatrészek
 • tartósítószer-mentes élelmiszerek előállításánál
 • gyógyszerészeti és gyógyászati területen

A kötőanyag technológiák fejlődésének köszönhetően az építkezés számára is lehetővé váltak ezekből a nagy teljesítményű anyagokból származó szánszálak világos és színes vezetőképes padlóbevonatok nélkülözhetetlen alkotórészét képezi.

Habár a műgyanta padlók rendkívül jól viselik a környezeti terhelést tisztításukra nagyobb figyelmet érdemes szentelni. Nem javasolt az aceton, savas tisztítószerek, alkohol használata mert ezek roncsolják a padlót. Érdemes kifejezetten műgyanta padlókhoz való tisztítószereket alkalmazni. Amennyiben a felület kopott, elhasználódott akkor nem elég már a tisztítás. A legtöbb esetben elegendő a polírozás, mely olcsóbb, és segít eltüntetni a karcokat.