Szénszálas lamellák

Az évtizedekig használt épületszerkezetek megerősítése az idő múlásával szükségessé válik. A vasbeton szerkezet megerősítésére, költséges eljárások állnak rendelkezésre, például szórtbeton, betonacél eljárások, szénszálas lamellák felragasztása. A szánszálas anyagok számos területen bebizonyították, hogy megbízható építőanyagok. Előnyük, hogy hőre csak minimálisan tágulnak, és ellenál a korróziónak. Ez lehetővé teszi, hogy gazdaságosan, minőségi megoldások szülessenek az épületszerkezet megerősítése során az építészet számos területén.

A teherhordó szerkezeteket úgy alakították ki, hogy a méretét, súlyát csak csekély mértékben változtassa meg. Akár hidak megerősítése, gyárak födém terhelésének megnövelésére, biztosítására, valamint főfalak vagy támasztékok, pillérek megerősítésére. A munkavégzés rendkívül gazdaságossá válik. Természetesen ehhez szükség van hatósági engedélyekre is.

Az épületszerkezet megerősítésének okai:

Korrózió, anyagtulajdonságok változása miatt ez lehet beton, acél fáradás, gátolt alakváltozás következtében, leggyakrabban hőmérséklet hatására, zsugorodás. A leggyakoribb hibák a víz hatása miatt keletkeznek. Előfordulnak építési, tervezési hibák is. A másik legnagyobb ok a terhek növekedése, funkcióváltozás, emelet ráépítése, szerkezet átépítése a nagyobb terhek átrendeződése, valamint megváltozott szabványi előírások miatt.

A födém a szerkezet teherhordó része. Ezt a részt alulról és felülről is meg kell erősíteni, és ez elég nagy felfordulást okozhat otthonunkban. A födémek anyaguk kialakításuk szerint nagyon sokféle lehet.

A vasbeton födém megerősítése is többféle módon történhet, ilyen lehet az acéllemez alsóöv erősítés, szénszálas megerősítés stb. Az alátámasztások legjobb megoldása a szénszálas megerősítés lamellákkal. Ez a megoldást akkor célszerű használni, ha a szerkezeti magasság nem növelhető. A szénszálas lamellák kevésbé merevek, egyenetlenebb felületekre is tökéletesen alkalmazható. Ez akkor jön jól, ha két irányban kell megerősíteni a lemezt, és ezek a lamellák egymáson keresztül átvezethetők, ezáltal a magasság nem növekszik.

A parkolóházakban óriási problémát jelent, a betonozott acélbetétek hatalmas igénybevétele. Ezek a helyiségek sokszor ki vannak téve a gépjárművek által behordott vizes, hideg, latyakos időjárásnak. Ha az acélbetétek részleges vagy teljes tönkremeneteléhez vezethet, akkor el is veszítheti a teherbíró képességét is. Erre a célra a jól bevált a teherbíró szénszálas lamellák, lapok alkalmazása. Ma már szinte elképzelhetetlen a parkolóházak felújítása nagy teljesítőképességű szerkezet erősítő anyagok nélkül. Magas szilárdság, gyors alkalmazás, rövid várakozási idő. A lamellás rendszerű ragasztási eljárás segít a padlótáblákon, vagy hajlítónyomaték környékén lévő repedések szélességének csökkentésében.

A szénszálas lamellák hatása:

A megszilárdult beton teherbírásának növelése szénszálas lamellák hatására a teherbírás növelhető. Méretük, valamint alakjuk szilárdsági és merevségi jellemzői révén képesek erőt biztosítani a megrepedt beton részek között. Növelhető a repedésáthidaló és a húzószilárdság teherbírása. A tapadó szilárdságot nagyban befolyásolja a szálak alakja, szilárdsága, a felület bevonata, a szálak és repedések által bezárt szög nagysága.

Épületszerkezet szénszálas lamellákkal feszített vasbeton, valamint acél- és faszerkezetek épületszerkezet megerősítése szénszálas lamellákkal alkalmazható:
 • Terhek növelésénél
 • Hasznos terhek megnövekedésénél
 • Hidakon
 • Nehezebb gépek beépítésekor
 • Mozgást végző szerkezetek
Tartószerkezetek károsodása esetén
 • A szerkezetek elöregedésekor
 • Acéltartók, elkorrodálásakor
 • Járművek nekiütközésekor
 • Tűzkárosodásakor
Szerkezeti rendszer megváltozásánál
 • Egyes falak, vagy oszlopok eltávolításakor
 • Nyílások kialakításakor
 • Födémkivágásakor
 • Tervezési vagy pedig kivitelezés hibáknál
 • Valamint abban az esetben is amikor a szerkezeti magasság nem elegendő
Miért érdemes minket választani?

A speciális feladatok megoldásában, szakértőink segítik az igényes munkánál, biztosítjuk a tervek tökéletes megvalósulását. Cégünk rendelkezik mindazon képességgel és gyakorlati ismeretekkel, ami lehetővé teszi a szerkezetek stabilitási és megerősítési feladatainak teljesítését. Vegye fel velünk a kapcsolatot. Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére.