Rugalmas repedés áthidaló bevonat

A kész bevonatok felületének lehetőleg buborékoktól, hézagoktól mentesnek kell lennie. Nehéz elkerülni tavasszal a legyek, és egyéb rovarok aljzatba tapadását. A vezetőképes gyanták esetében a felületi csomók, kisebb kidudorodások jelenhetnek meg. A legnagyobb gondosság mellett is elképzelhető, hogy nagyobb szemcsék kerülnek a bevonatra és átüthetik. Mi mindig tudjuk, hogy a hibák elkerülése érdekében mit kell tenni, habár teljes mértékben nem lehet megszüntetni ezeket a hibákat.

Egy-egy helyreállítási folyamat a következő munkafázisokból áll
  • Korrózió védelem
  • Beton-helyreállítás
  • Közbenső bevonat
  • Fedőbevonat

A bevonatjavítás során lényeges az egyes munkafázisok kivitelezésének összekapcsolása. A sérült részek helyreállítása csak abban az esetben veheti kezdetét, amennyiben a korrózió elleni védelem elkészült és tartósan védi a betonsavakat.

A teljes vagy nagy felületű repedés-helyreállítást akkor célszerű megkezdeni, ha már nincsen az egyedi vagy már meglévő homlokzat repedésekkel tele, egyéb esetben helyreállításra van szükség. Ehhez a repedés típushoz bevonat- és vakolattechnikai helyreállítási eljárásokat alkalmazunk. Azokat a vakolatrepedéseket, amelyeknél már semmilyen elmozdulás nem várható, feltöltés alkalmazásával, átfedéssel helyreállítható.

A megfelelően kidolgozott repedésáthidaló bevonatrendszerek képesek bármilyen repedésszélességű vakolatok áthidalására. Ehhez több eljárásmód érhető el. A művelet megkezdése előtt, az aljzat előkészítése a legfontosabb mozzanat. A repedés helyreállításához rugalmas anyagokat alkalmazunk. Túlnyomórészt 3 vagy 4 rétegű bevonatszerkezetet viszünk fel. A piacon a repedésáthidaló képességre vonatkozó szabályozások gyakran a beton helyreállítás technológiájából vezethető vissza.

Rugalmas repedésáthidaló bevonat elkészítése

Az alaplemez védelmére vékonyabb műgyanta is elegendő, mely biztosít a nedvesség kezeléséről is. Ezek általában két rétegből épülnek fel. A szinteken fontos a rugalmas repedésáthidaló bevonat, hogy a terhelés hatására keletkező mozgások között ne alakuljon ki egy újabb rés. Az időjárásnak kitett felületek bevonatának repedésáthidaló képessége a hőingadozás miatt is szükséges.

A kültéri födémek bevonata 4 rétegből épül fel. Ennél is lényeges szempont a felület alapos előkészítése, a nagyobb hibák kijavítása és csak is ezután kerül fel az alapozógyanta, amit friss állapotban kvarchomokkal kell megszórni. A meg nem tapadt felesleges szemcsék eltávolítása után, jön egy úszóréteg, mely egy poliuretán bázisú rugalmas műgyanta. Majd végül egy kopóréteg, mely szintén hasonló rugalmas anyagú. A meg nem tapadt réteg eltávolítása után következik a végső, záróréteg mely sok esetben még UV álló is.

A tartósság titka a megfelelő ápolás

A padlóburkolatok védelmére elsősorban poliuretán bázisú fedőlezárásokat alkalmazunk. Az esztétikai megjelenés mellett funkcionalitását is megőrzi. Számos terméket kínálunk annak érdekében, hogy a felhasználási területnek megfelelő optimális megoldások közül lehessen választani.

A gyártócsarnokokban is egyre nagyobb szerepet kap a műgyanta, a szemnek is tetsző megjelenése. A szép az összbenyomás része, amit az ügyfeleknek, látogatóknak és a munkatáraknak is egyben nyújtani szeretnénk. A padló az egyik legnagyobb igénybe vett felület, és ennek a legtöbbet kell kibírnia. Csak abban az esetben őrzi meg esztétikus külsejét, ha teszünk érte, jobban ellenáll a teherbírásnak, kevésbé vonzza a szennyeződéseket.