Öntött műgyanta bevonat

Egy építkezés vagy felújítás során gyakran fejtörést okoz, hogy melyik helyiségbe milyen burkolat kerüljön. A csempe, laminált padló, szőnyeg burkolatok a hagyományos megoldásokat képviselik. A modern házakban egyre népszerűbbé válik az öntött műgyanta bevonat. A mai napig ipari műgyanta padlóburkolatnak is nevezik, ez a felhasználás egyelőre elsődleges alkalmazásnak számít a kis házakban. Számos előnnyel rendelkezik, melyet lakótérben is élvezhető, és dizájnos kivitelezést eredményez.

A felület teljesen összefüggő, fugamentes és akár az egész lakásban alkalmazható. Sima fényes felületet képez, így alkalmas padlófűtéshez is egyaránt. Könnyen tisztítható, és ellenál nagy mechanikai és vegyi terhelhetőségnek.

Az elkészítése több rétegben történik, attól függ, hogy milyen a felület és persze a tulajdonosnak milyen elvárásai vannak. Általában 3-5 öntött műgyanta bevonatot helyezünk el. Egy-egy réteg kötési ideje akár egy-egy napot is igénybe vehet, hiszen be kell tartani a kötési időt a rétegek között. Az utolsó bevonatnál egyedi színeket is adhatunk, a több szín keverésével akár érdekes színvilágot is kialakíthatunk. Minden esetben két rétegből épül fel és miden esetben szükség van egy alapozó felhordásra.

Milyen öntött műgyanta bevonatot javasolunk Önnek?

Vékony réteg mely előkészítése minimum csiszolás és alapos takarítás követően az első réteg felhordása vízzel hígítva. A második réteg felviteléhez 12 óra elteltével kerülhet sor. A kész termék körülbelül 24 óra elteltével lesz járható. Ezt az eljárást általában olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol kisebb az igénybevétel.

Sima felületű öntött műgyanta bevonat 2 rétegben előkészítése szintén egy alapos takarítás, valamint csiszolás, majd ezután egy epoxigyanta alapozót viszünk fel a felületre. A fedő réteg előtt minimum 12 óra száradási idő szükséges. A tökéletes eredmény elérése érdekében a fedőréteget egy hengerrel kell átdolgozni. Sokkal jobb eredményt kapunk ezáltal. Javasoljuk otthoni- vagy társasházi garázsokhoz.

Persze azért fontos megemlíteni a hátrányait is. Az UV sugárzás hatására sajnos hajlamos a sárgulásra, valamint a fényes felületű öntött műgyanta bevonat apró karcok hatására bemattulhat. Jó hír azonban, hogy ezeket lehet orvosolni. Egy UV szűrős fólia elhelyezése a felületre védelmet nyújt, a karcolásokkal szemben polírozással, valamint rendszeres kezeléssel megelőzhető. A hátrányai ellenére is érdekes alternatív megoldást jelent az öntött műgyanta burkolat a lakásba vagy otthonunk egy-egy helyiségébe is.

Pár dolog, amit érdemes tudni az öntött műgyanta bevonatokról

Ez a fajta eljárás nem az olcsó kategóriába tartozik, egyrészt mert ez nem úgy történik, hogy csak fogjuk és le öntjük a beton felületet, megköt és onnantól kezdve semmi gond nem lesz vele. Pár napot igénybe vevő folyamat, melyet alapos tisztítás, felület kezelés előz meg és minden egyes felvitt réteg száradási ideje 12 órát vesz igénybe.

De hosszú távú befektetés, éveken át tartó érték, és biztonságos felületet biztosít. A műgyanta hőmérséklete nem szabad, hogy túl hideg, túl meleg legyen, fontos, hogy gondoskodjunk a kiszáradás ellen. Ezért naponta legalább kétszer meg kell locsolni. Rendkívül impozáns. Egy sötét lakásban, helyiségben kiöntött fehér műgyanta világosabb teret varázsol.

A kiöntés előtt érdemes gondoskodni a falak biztonságáról is. Számolni kell azzal a ténnyel, hogy egy pár centivel emelkedik a padló szint is, így egy esedékes építkezés vagy felújítás előtt vegyük figyelembe ezt is. A padló felület tisztítása rendkívül egyszerű, viszont nem annyira ellenálló a karcokkal szemben. De ezt a problémát mi orvosolni tudjuk.