Épület szerkezet megerősítés


A szénszálas lamellák, valamint a szövetek vasbeton és feszített vasbeton, valamint faszerkezetek megerősítésére alkalmazhatók. Ezek, mint külső erősítést az épület szerkezetére egy speciális ragasztóval helyezzük el. A szerkezetek alkalmazhatók szerkezetek megerősítésére, terhek növelésére, károsodás kijavítására, a hatékony működőképesség javításának növelésére, valamint az adott szerkezet változása esetén is. Egyszerűen alkalmazható, nagy teherbírás, tervezhetőség, rugalmasság, széles választék, gazdaságosság.

Az épületszerkezetek károsodása a szerkezet élettartamának csökkentését jelenti. A pontos felmérés után lehetséges a szükséges teendőket meghatározni. A károk különböző okok miatt jelentkezhetnek. Ilyen károk például az esőcsatorna rozsdásodása, valamint a leggyakoribb, a közvetett károk keletkezése, mint az alakváltozás és a mozgás miatt alakulhat ki. A megsüllyedésnek következményeként repedések alakulhatnak ki a falazatba, a lábburkolat leválhat és vezetéke sérülése is előfordul.

Milyen az épület szerkezet károsodásának kiváltó okai lehetnek?
 • A különböző anyagok közötti kémiai folyamatok közvetlen kárt okozhatnak az épület szerkezetben. A talajvíz összetevői, a savas esők, mind felgyorsítják a romboló folyamatokat. A napsugárzás hatásai következtében az épület el kezd idősödni.
 • Biológiai károk esetében a faanyagokon jelentkezik. A kiváltó hatása általában nedves környezet következtében jön létre. Ezeket sajnos már nem lehet megállítani a további károk csökkenéséről, hanem ebben az esetben egy teljes szerkezet csere javasolt.
 • Mechanikai eredetű károk a szerkezeten, mint például a kopás, mely jól látható a falazat repedésén.
 • Az épületszerkezet mozgása következtében kialakuló deformálás, az alap szerkezet süllyedése miatt következik be. A hőmérséklet változás, valamint a terhelés hatására létrejövő alakváltozás okozza. A födémgerendák alakváltozásában keletkezik a nagyobb teher miatt.
 • A nedvesség következtében kialakuló károk, víz, a magas pára jelenléte miatt jön létre. A víz egy természetes oldószer és kioldja a sókat, valamint nyomást gyakorol az épületszerkezetében.
 • Ezen kívül azért fontos megemlíteni az olyan károkat is, amelyek egy tűz, földrengés vagy árvíz, belvíz ütközés következtében jönnek létre.
Épületszerkezet megerősítésének részei:
 • Alapmegerősítés:
 • Aljzatmegerősítés
 • Válaszfal-megerősítés
 • Oszlopmegerősítés
 • Födémmegerősítés
 • Áthidalásmegerősítés
 • Függőfolyosó-megerősítés
 • Ácsolatmegerősítés
 • Utólagos töltess megerősítés

Az épületszerkezetek rendeltetésük alapján csoportosíthatók, az egyik a teherhordó és a másik a nem teherhordó szerkezetekre. A teherhordó szerkezetek viselik a saját, valamint más szerkezetek terheit is. A nem teherhordó szerkezetek viszont csak saját súlyukat képesek elviselni. Helyzetük szerint különbséget kell tenni térelhatároló és térelválasztó épület szerkezeteket.

Az elsődleges tartószerkezetek az épület nélkül önözhetetlen a teherhordó szerkezetei, ezek egymáshoz kapcsolódva biztosítják az épület stabilitását. Ezek határozzák meg az épület tömegét és geometriáját.

Bármi is okozza az épület szerkezetének meghibásodását, érdemes a megerősítést választani, hiszen több előnnyel járhat, mint a szerkezet bontásával, vagy újraépítésével szemben. Az olcsóbb megoldás mellett a kivitelezési idő is gyorsabb, a járulékos munkák mennyisége jelentősen csökken. Az épület szerkezetek megerősítésnél sokszor felmerülő probléma, hogy építészeti okok miatt ez nem kivitelezhető. A tapasztalatok szerint a megerősítések tervezésénél figyelembe kell venni az össze felmerülő építészeti és egyéb igényeket. Az épületszerkezet megerősítését, alapozás javítása az egyik legnehezebb feladat. Ezért fontos, hogy a megfelelő kivitelezőt válasszuk ki, aki elvégzi az alapos állapotfelmérést, tervezést, kivitelezést is egyben. A megfelelő referenciákkal rendelkező tapasztalt vállalkozás mindvégig felügyeli és felelősséget vállal az elvégzett munkájáért.

Várjuk megkeresését épületszerkezet megerősítése terén. Vállaljuk magánszemélyek, nagy- és kisvállalkozások, épületek, műemlékek megerősítését. Szakképzett munkatársaink az épületszerkezet megerősítése előtt átfogó elemzést végeznek a megerősítendő épület szerkezetére.